Marcel Rfols 2

  Marcel Ràfols Sicart (1917- 2022)

 

L’Ajuntament de Llorenç del Penedès ha nombrat Fill predilecte del municipi al Sr. Marcel Ràfols Sicart, mort el passat 9 de febrer de 2022 amb 104 anys d’edat, per la seva transcendència educativa en el municipi de Llorenç del Penedès, educant durant més de 25 anys a desenes de generacions d’infants del poble.

 

Neix a la casa familiar de Llorenç del Penedès el 13 de febrer de 1917.

Fill de Joan Ràfols Palau -pagès de professió- i de Leocàdia Sicart Lluch -que va emprendre un taller de brodats al poble de Llorenç- el Marcel fou el segon de tres germans. En Joan fou el seu germà gran, i la Maria, la més petita.

Durant la seva infantesa va estudiar a l’escola de Llorenç, mentre que el batxillerat i la carrera de magisteri els va poder cursar a Barcelona, sent acollit a dispesa a casa d’una senyora, coneguda de la família. Amb la gran implicació i entusiasme que sempre l’han caracteritzat, en Marcel Ràfols ja era mestre als 19 anys.

El primer nomenament que va obtenir fou a una escola de Mataró, on només hi va poder treballar uns mesos ja que, l’esclat de la Guerra civil al juliol de 1936 -com va succeir a tants i tantes joves- va estroncar la seva trajectòria, que es projectava indiscutiblement cap a la docència. De seguida fou cridat per anar a la guerra, on va servir en una posició de reforç al cos de sanitaris.

En acabar el conflicte torna a Llorenç, a la casa pairal, i comença a treballar a diverses escoles de la comarca i municipis propers (Saifores, Banyeres, Santa Oliva, Valls,...).

L’any 1948 contrau matrimoni amb Carme Palau Lluch, la qual ha agafat el relleu en la gestió del taller de brodats familiar. Poc temps després neix la seva primera filla, Anna M. Posteriorment el matrimoni té dues filles més: Roser i Núria.

Als anys 50, els nomenaments a escoles ubicades a distàncies massa allunyades de Llorenç, com Horta de Sant Joan, el porten a demanar una excedència d’uns anys, durant la qual es dedica al negoci familiar dels brodats, junt amb la seva esposa. Amb tot, la seva tendència cap al món docent es fa palesa al pas dels anys, reincorporant-se com a mestre a l’escola de Rovira Roja durant un temps i acabant a Llorenç del Penedès a l’any 1959, on exerceix primerament a l’escola antiga de la plaça de la Vila, continuant a les instal·lacions de l’escola que hi havia al C/ Francesc Macià i també als locals del cafè de La Cumprativa. El senyor Ràfols va ser mestre de Llorenç fins al 1984, quan va acabar la seva etapa professional a l’actual escola –encara en la primera fase de construcció. El nom de “Les Cometes” fou proposat per ell doncs, com apassionat del territori que era, va indicar que l’edifici estava construït en una zona de petites comes. Aquest topònim tenia el nom popular de “Les Cometes” i ell, amb els alumnes de Cicle Mitjà, feia un “ensenyament de camp” de la zona, fent trepitjar els nens i nenes el territori per tal que fossin conscients de les particularitats del terreny, desnivells, dimensions, etc. En aquesta línia, també cal destacar que, una vegada jubilat, durant uns anys va continuar fent un acompanyament als grups de Cicle Mitjà de l’escola i als seus tutors/es perquè poguessin veure i conèixer el terme de Llorenç, ja que en aquesta etapa escolar, s’estudiava el poble i la comarca. Per aquesta fi, els grups, sota les seves indicacions passaven un dia d’excursió vorejant el terme municipal, seguint les fites, aprofitant la caminada per veure quins altres termes delimitaven amb el de Llorenç. Així d’aquesta manera tan didàctica els nens i nenes obtenien un coneixement perfecte de la topografia del terme municipal.

Però el més inversemblant de la figura com a mestre del Sr. Ràfols fou que, d’ençà que fou nomenat a Llorenç i durant una llarga etapa –prop de 10 anys- fou l’únic mestre dels nens de l’escola del poble de Llorenç, és a dir, en una sola classe ensenyava els nens i nois de diverses seccions, des de primer i fins a vuitè, arribant a tenir més de 70 alumnes en una sola classe de 6 a 14 anys d’edat. Per altra banda, la Sra. Maria Rafecas, era l’encarregada de l’ensenyament de les nenes del poble, les quals la reconeixien com “la senyoreta Maria”.

En Marcel Ràfols ha participat activament en diverses associacions locals com El Centre o l’Associació de Caçadors, de la qual en fou el primer president, però la vessant més característica de la seva persona és la passió que mostrava el territori, la flora, la fauna,... allò que ens rodeja. Passió que es fa palesa en el seu amor pels viatges i l’excursionisme. Molts ex alumnes seus recorden de manera entranyable les sortides que el seu mestre preparava per a ells i elles, a la Cova de la Guilla o a la Cova de l’Olla mostrant-los la natura tal i com és realment, donant valor a les petites coses que tenim al costat, que podem tocar i olorar i aprofitant l’avinentesa per ensenyar altres matèries mentre es feia la sortida. També va incentivar diverses sortides fins al Montmell amb els grups escolars. Amb aquestes activitats molts i moltes joves van descobrir nous indrets per gaudir de l’excursionisme i, posteriorment, van fer d’aquesta la seva gran afició.

L’any 2007, el Grup excursionista Llop li fa un reconeixement amb motiu del seu 90 aniversari i, l’any 2017, durant una sortida popular a la Cova de la Guilla, l’Associació excursionista Montmell, s’uneix als actes de reconeixement al Sr. Ràfols en l’any del centenari del seu naixement. Quan les 120 persones participants van començar a caminar, després de celebrar l’acte popular d’homenatge, el Sr. Ràfols, aquest els adreçà unes sentides paraules, que tothom va recollir com a símbol del seu amor per l’excursionisme, doncs els va dir: “el meu cor va amb vosaltres”.

Com a mestre, la seva gran capacitat comunicativa feia que els ensenyaments que donava arribessin directes a la memòria dels i les joves per quedar-s’hi per sempre.

Home familiar, extravertit, de caràcter jovial i bromista -a l’hora que estricte quan calia-, en Marcel Ràfols Sicart ha estat un exponent importantíssim per a la seva família -filles, netes, nét, besnétes, besnéts,... i, molt especialment, per a l’alumnat del poble de diverses generacions, el qual sempre el recordarà com a “el senyor Ràfols, el mestre de Llorenç”.

Ens va deixar el dia 9 de febrer de 2022, gairebé a punt de complir l’avançada edat de 105 anys.