20190421 124527 HDR

ANY 2019

 

La Pasqua i l’arribada de la primavera es celebra a Catalunya amb els cants de les caramelles.


L’origen de la paraula caramella ve del llatí calamus, “canya” i es refereix a un instrument rústic de vent propi de pastors, ja que sovint les agrupacions porten algún flabiolaire i també timbalers.


Les primeres dades sobre les caramelles s’han associat amb cerimònies rituals agrícoles, en ofrena a una divinitat primitiva per afavorir la floració i la fructificació. Més tard, aquesta festivitat agrària, es va anar adaptant a la celebració de l’arribada de la primavera i al símbol del retorn a la vida que significa la Pasqua: la Resurecció de Crist.


Després de cantar es recollien ous i botifarres i altres queviures, per això portaven un cistell per recollir tot el que els donaven.


Les caramelles recorren els pobles anunciant la Pasqua Florida, la primavera. Es canten a molts llocs dels Països Catalans.


Els inicis de les caramelles a Llorenç del Penedès es remunten als anys anteriors a la Guerra Civil quan, un grup d’homes, que sentien veritable fruïció pel cant a dues i tres veus, interpretaven cançons nocturnes pel poble.


Després de la guerra civil neix el Cor el Raïm, impulsat per gent de totes les entitats del poble, que volien gaudir d’una neutralitat en relació amb qualsevol estament. El Diumenge de Pasqua de 1940, el Cor el Raïm va oferir la seva primera cantada de Caramelles al poble de Llorenç, sota la direcció de Joan Solé Andreu, fill il:lustre de Llorenç per la seva tasca durant 57 anys al capdavant del grup.


L’any 1950 el Cor el Raïm es va unir a la Federació de Cors d’en Clavé, tipus d’agrupacions iniciades per Josep Anselm Clavé i Camps, formades, als seus inicis, per veus maculines, pertanyents a les capes socials dels treballadors. La música de Clavé es va escampar per tot Catalunya sota el lema “Progrés, virtut, amor”.

El Cor el Raïm fa estar actiu fins l'any 1997, quan l'Ajuntament de Llorenç li va retre un homenatge, donant el seu nom a una plaça del poble. A partir d'aquesta data la Coral Harmonia comença el seu periple. Posteriorment s'afegeixen altres formacions a les existents fins el moment: la Coral infantil Rossinyols (1969) i l'esmentada Coral Harmonia. Actualment, Llorenç del Penedès compta amb tres grupacions que surten a cantar el Diumenge de Pasqua, oferint les Caramelles a tot el poble. Són la Coral infantil Rossinyols, la Coral Harmonia i la Societat  Coral “El Gotim”.


Aquest 17 d’abril podreu gaudir de la seva actuació en sortir de missa, sobre les 12 del migdia a les escales de l’església. Seguidament els tres grups actuaran a la plaça de la Immaculada i finalment ho faran a la Casa de cultura. El grup dels més grans de la Coral infantil Rossinyols i la Societat Coral “El Gotim” finalitzaran l’actuació a la plaça del Cor el Raïm.


L’Ajuntament de Llorenç us desitja molt bona Pasqua i que gaudiu de les caramelles!

20180401 133554 HDR  ANY 2018

 

  20190421 125225 HDR ANY 2019